20 Affiliate Marketing Mistakes and Their Solutions

Do you want to earn from affiliate marketing? If the answer is yes, then you should be careful about the mistakes could be happening while you in affiliate marketing. Now I am going to demonstrate some common affiliate marketing mistakes you could make and you should void those mistakes to happen.

‘Affiliate’ is one of the buzzwords happening in today’s world. If you search on the search engine by typing ‘online money making method’, you would probably find Affiliate marketing in the first place. Now, almost all the prominent companies offer a special commission for their expected affiliates. This is the most promising business platform of the time. That’s why I am here to write about the context so that people may find something understandable on the topic. Before I going into the deep, I should discuss some basics of affiliate marketing.

What Exactly Affiliate Marketing is?

affiliate marketing mistakes

In general words, affiliate marketing is a simple policy of earning cash through promoting the products of someone or of a company. In other words, you as an affiliate, what you do? you just join a huge network and promote their products to the potential customers by means of the internet. The thing is every time you generate a sale, it’s usually tracked by a unique affiliate link, as a result, you earn a commission. The commission you get could be fixed or tentative and sometimes it varies from network to network.

Why Choose Affiliate Marketing?

affiliate marketing mistakes

It’s an easy way to get started with little to no investment and earning money from scratch as compared to the other platforms or methods available in the market. In affiliate marketing, you need not have to toil much as you work with the dominated products.

As the product captures the whole market already you just need to promote only, you don’t need to capture the market first, you just promote the products in a dominated marketplace. You also don’t need to build a trust level of your customers.

What you have to do is choosing the right product for making a promotion. You don’t need to provide sales services and dealing with annoying customers.

How Much Easy to Earn

affiliate marketing mistakes

If you are already wondering in a fancy world after hearing my suggestion, please, stop thinking like that at this moment.

I am sorry to interrupt you If it’s needed I would be a cruel one for a while to be kind forever. If my suggestion makes you unpleasant for a small amount of time, ultimately, it will be resulting in a very exciting pleasant situation.

While I am saying affiliate marketing is easy, it’s actually easy but there are lots of people out there who aren’t actually making decent money from affiliate marketing. But my statement isn’t a fail-proof statement at all.

Now, one question arises normally, what’s the reason for their failure in earning money through blogging. The reason is maximum people usually do make silly mistakes which ultimately turns into a huge blow.

There are no exact rules like a blueprint for affiliate marketing. What works for me ultimately may not work for you. However, we do some common mistakes when to start an affiliate.

In this detailed post, I am going to share 20 affiliate common mistakes I have experienced in my life and I saw someone is doing the same. I will try to cover the solution for each mistake happens in the beginning.

Disclaimer: The solution I am sharing with you aren’t the only way to solve each issue. It’s not necessarily important to follow me blindly what I am talking about rather you can try and make something different by exploring new things.

20+ Common Affiliate Marketing Mistakes With Their Probable Solutions

For almost all the beginner who starts affiliate marketing fall into the same trap and I want to disclose all these things to make things easy for the newbies.

affiliate marketing mistakes

Before going into the details I want to outline all these ingredients in a list. Let’s take a look at all the mistakes we do when it comes to starting an affiliate marketing. Here is the list of all the mistakes will be explained in details:

  1. Maximum Newbies Think that They Know already
  2. Zero Interest Niche
  3. Always Looking for $1000 Products
  4. Living in a Fancy World
  5. Target High Competitive Keywords
  6. Neglecting Long Tail Keywords
  7. Adopting a Resource Eating Theme
  8. Many of the Newbies Promote Products Just for the Money
  9. Start Promoting Without Knowing the Products
  10. Picking the Faulty Platform and Product
  11. Focusing on Quantity  Over the Quality
  12. Doing Things Just by Following Others
  13. Promoting Too Many Products in a Row
  14. Not Stying Focused on One Thing
  15. Only Relying on Organic Traffic
  16. Promoting Scamming Products
  17. Spamming the Affiliate Links
  18. Thinking of Getting Rich Quickly
  19. Neglecting SEO Part Entirely
  20. Using Nulled Plugins

Now, let’s get into more details observation.

1. Maximum Newbies Think that They Know Already

affiliate marketing mistakes

This happens in the case of maximum bloggers in their early career that they think that they already know enough about affiliate marketing. Putting the tendency of having enough knowledge on a specific subject makes them completely eliminate the chances to acquire new knowledge.

Content marketing has changed rapidly, the way it happened has changed a lot. On the internet, there are lots of free training on affiliate marketing but the thing is many of these are obsolete now. Those things probably worked some years ago but now there is no impact in today’s world of content marketing.

Solution:-

In my opinion, I would suggest you that if you want to survive in the today’s world of content marketing you have to be open to new things and always try to adapt to the changes through learning. Research on the newest awesome training and ask for the recommendation and buy it!

  2. Zero Interest Niche

affiliate marketing mistakes

Of-course niche is the most important factor in starting with affiliate marketing. Though many experts say that affiliate marketing can work for any niche, I agree with that but each niche can be modified with affiliate products.

First of all, make a list after analyzing the marketplace and then try to choose the niche from the list which fits with your interest.

There are some niches where readers are simply looking for quick information and these niches are not meant for buying any product.  A few examples are given bel0w:

  • Sports news
  • Software Cracks
  • Game Cheats
  • Movie Gossips

Solution:-

These sites are for the temporary visitor, usually, visitors here just look around to pick up some information. Though these sites generate traffic they are for contextual advertising. Hence, it’s safe to avoid those niches if your sole purpose is affiliate marketing.

 3. Always Looking for $1000 Products

affiliate marketing mistakes

I do agree that the costlier products mean the larger commissions, but will this costlier product able to compete with the crazy conversion rate?

You should know that although costlier products have a better commission but their buyers are so much limited. Moreover, people don’t purchase those products frequently.

On the other hand, products of the average pricing have more regular basis customer and sales.

One simple statistics that show, to earn $100 from $1ooo products category it’s needed one sale and the commission is less. On the other hand, to make $ 1000 from the average products category, you need to sale 10 products in totals and the commission would be higher than that of the previous one. In this case, the second category is more profitable with a high conversion rate. Moreover, your site will get ultimately more visitors.

Solution:-

First of all, avoid those products that are highly rated because you would hardly get any client to purchase those products. Do advertise those products that fit with the average pricing rate. At the same time avoid the seasonal products that are sold in a particular time period. Create a site with daily basis products so that your site would be perfectly matched as an affiliate beginner.

4. Living in a Fancy World

affiliate marketing mistakes

In the affiliate world, there are a huge number of affiliate sites who are actually making a good amount of money based on various niches.

Most of the beginner try to replicate the success of those websites and they desired to start making money as soon as possible. The problem is here they don’t know the proper ways to generate a decent income. As a result, it hurts the progress of each site by trying to replicate blindly.

Solution:-

Trying to replicate one’s success is good but you shouldn’t keep jumping here and there, one person to another, one niche to another. Stick to one niche, one strategy and try to follow it until your site become profitable. You can think further only when you have achieved your goal, you have made yourself as a brand.

5. Target High Competitive Keywords

affiliate marketing mistakes

Though it’s very easy to get limited competitors using less competitive keywords, in this case, the income could be a limited one. On the other hand, if you target at high competitive keywords with your limited budget, you would probably end up with a better sorry.

It wouldn’t be wise to choose from such keywords as you are a beginner rather it’s advisable for you to avoid such keywords but less one can be taken. As a newcomer, you could probably have the chances to appear on the first page of the search engine by adopting less competitive keywords.

Solution:-

The solution already has talked but I am overviewing the whole into one row. I would recommend you in this regards that do some research on the seed keywords. Use some awesome tools like KWFinder or SEMRush to figure out the exact match keywords. At last, keep those keywords that have a low difficulty level instead of taking a higher one.

6. Neglecting Long Tail Keywords

affiliate marketing mistakes

As a beginner, it seems that all the beginners tend to use targeting seed keywords which is competitive rather than doing research on long tail keywords. The result is so pathetic that they can’t rank on the first page or even on the second page.

Usually, long tail keywords are more specific and longer words a user may seek on the search engine. The thing is long tail keywords are less competitive and easy to target. In maximum cases, newcomers don’t use those long-tail keywords.

Solution:-

Instead of doing so we can use long-tail keywords as long tail keywords are the key to ranking and getting traffic from search engine. In this case, you can use different tools like SEMrush, KWFinder, and the long tail pro will help you discover the hidden treasures. One thing., try to rely on brand specific keywords.

7. Adopting a Resource Eating Theme

affiliate marketing mistakes

Many newcomers use a theme that actually is not worthy enough for working in a proper way. Moreover, loading is a crucial issue for having good traffic. Taking more than 3 seconds to load is a big No in these days.

Using resource eating themes sometimes can affect page loading which ultimately brings a wrong expression to your users.

Solution:-

As a beginner, you have to be careful about choosing the right theme for your affiliate marketing. Try to choose a simple design and achieve swift pages in your theme.

8.  Many of the Newbies Promote Products Just for Money

affiliate marketing mistakes

This is one of the ugliest parts of affiliate marketing. Money shouldn’t be the prime objective in all the times rather there is something always remains that dominates the money.

Promoting the products just for money or commissions is unethical. As a new one, before start promoting every product, ask yourself first, would you buy this product you are going to promote?

Solution:-

Try to solve the problems of others by promoting any products and that will be the best case for you. Do research first before you going to promote any product, make sure what kind of products have more demands on the market.

After choosing the perfect products try to focus on the problems that your expected clients actually need, and then promote them in a most convincing way. Always you should keep in your mind that love the job and promote the products for helping others, not for money. If you aim to promote the products by helping others then money would come automatically.

9. Start Promoting Without Knowing the Products

affiliate marketing mistakes

Several marketers make a major blunder by promoting services and products what they don’t use or they don’t even know details about the products. Initially, it may seem alright but after a while, you would find something what you probably wouldn’t like to see.

It’s not a good idea all the time to promote the products without practical usage or at least knowing about the products in the best possible way.

Solution:-

I always recommend to every affiliate marketers that if they are going to promote a respective product, if possible, try to purchase the product first. If it’s not possible to buy the respective product, at least try to know a bit more details about the respective product, then come to the promotional part. I think by following this way, your affiliate marketing would work very well.

10. Picking the Faulty Platform and Products

affiliate marketing mistakes

These days there are lots of affiliate programs offering you a smart affiliate income but from a practical point of view, all the platforms aren’t the best suited for you.

If you are in a low profile platform and low-quality product, ultimately the visitors will not come to your site. If by chance anyone come to your site and buys a certain product, they will not come to your site anymore rathe they will end up with spoiling your marketing face value.

Solution:-

Hence, it’s very much vital that you always try to create a relationship of trust between you and your customers through promoting quality products and services. To ensure such quality products and services, you need to have a quality platform. Therefore, before going to start marketing find out your appropriate platform to make everything goes well.

11. Focusing on Quantity  Over the Quality

affiliate marketing mistakes

It seems that a huge number of the newbies always tend to write lots of contents on their site instead of maintaining a proper quality of those contents.

Unless you are writing for a newspaper, you need not write too much for your site. Always huge contents don’t matter a lot rather it’s a limited portion of content with full quality can impact on your conversion.

Solution:-

Instead of focusing on the quantity try to focus on the quality of your write-up. Give proper attention to this part of your strategy. Write on the issues that matter most for your expected users they get benefits from them.

12. Doing Things Just by Following Others

affiliate marketing mistakes

Initially every marketer or blogger try to follow blindly what other marketers do. It’s not fine all the time. In any kind of marketplace, you have face lots of challenges and if you want to overcome those challenges, you just show something exceptional from others.

Different marketers have a different marketing policy, it might not work with you in the same way.

Solution:-

Create your own strategy to make a difference in the marketplace instead of following others blindly. You can add value to your affiliate offer which is something unique in type. You can follow some of the great marketers but create something different and productive by yourself. Moreover, if you want to follow a marketer, you need to understand the whole policy of a respective marketer rather following them blindly.

13. Promoting Too Many Products in a Row

affiliate marketing mistakes

It’s not always the best idea to promote lots of products through your website. Keep your website as simple as you can so that your expected audience can interact directly with you. Try to promote the products not less not more.

Moreover, when you are promoting lots of products it seems that you are actually focusing more on money than that of services. The audience also gets confused by seeing lots of products as a whole. Eventually, they are going to end up leaving your website.

Solution:-

Instead of hammering your visitors by making them confused, put your attention solely on the interest and find the solution that they are looking for after facing any specific problem.

14. Not Stying Focused on One Thing

affiliate marketing mistakes

Maximum newbies can’t rely on a specific direction and this could be one of the most major mistakes happens in the earlier affiliate career. It seems that most of the affiliates want to sell different products instead of any specific category hoping that they will make more revenue. But in maximum cases, they end up with a huge failure.

Maximum newcomers thought that the more products they can sale the more they can earn, this notion is not just for all the situation. Moreover, the blog audience wouldn’t trust you as you don’t have any specific product brand. The same thing happens for the platform, run your marketing on some specific renowned platforms. You shouldn’t switch yourself here and there

Solution:-

Therefore, for the newbies, my suggestion would be to stick on a specific category of products. Before taking a decision about choosing a category, make a proper study and stick around them. Then you could have probably the trusted audience. Always keep in your mind that you must not create any confusion among the audiences.

15. Only Relying on Organic Traffic

affiliate marketing mistakes

If you want to be a successful one, it shouldn’t be wise to completely dependable on a single thing. In affiliate marketing, products selling is the key to have more revenue to earn but the product selling depends on the traffic you generate to your website. There are lots of sources to generate traffic to your site and of course, traffic from the search engine isn’t the whole thing.

Though most of the marketers follow the search engine there are other’s opinions as well. You can try to rank on Google but Google may not rank, it can happen, but at this point, stop worrying about it and start c0ncentrating on generating traffic from other sources like the referral, social media, direct, etc.

Solution:-

First of all, you need to be cool and patient enough. Next, start building your blog by making quality contents on a specific topic and publish it. Try to start an SEO campaign to tap different traffic sources. Write quality posts mainly targeting long tail competitive keywords and concentrate on it.

16. Promoting Scamming Products

affiliate marketing mistakes

The heart of affiliate marketing is promoting different products in different medium online. Before promoting the products make sure that the product is authentic one and scam free products.

For instance, on Facebook, there are lots of promotional pages where you can have lots of scamming products links. So you need to be careful about the matter.

Solution:-

This is one of the vital issues which should be followed strictly. Again before choosing a product, do study to make sure that the product is authentic. Review thoroughly all the products before promoting a product on your blog so that the product gets the trust among your audiences.

At the same time if you find any bad product, feel free to write an actual review to your loyal audience and warn them to stay away. This will create a bond between you and your audience.

17. Spamming the Affiliate Links

affiliate marketing mistakes

Spamming affiliate links with aiming to earn money is not a worthy idea to have a solid success. If you look at the social media you would probably find this scenario in the different groups.

For instance, if you are being of any Facebook group, you can see these types of posts flooded by many people, these are simply annoying for the audience.

Actually, what is the use of this? I think, in most of the cases, it’s just a waste of time. As a novice learner, we always post lots of blogs considering the quantity only ignoring the quality. Even we don’t know about the product before writing about the product.

Solution:-

Blogging for affiliate marketing is always the best choice for attaining success. Through blogging, you can brand yourself as well and people will trust yourself by becoming your regular customer. Try to avoid spamming the affiliate links to gain the ultimate trust of your target audience.

18. Thinking of Getting Rich Quickly

affiliate marketing mistakes

First of all, I would like to admit that genuinely there is no shortcut to be successful. Honestly speaking you need to do lots of hard work, you have to be dedicated to your duty.

In the same way, there is nothing shortcut to be rich overnight through affiliate marketing. If someone tries to convince you in that way, just keep in your mind that they are just feeding you a line and might be they have any profit feeding you such line.

Solution:-

Literally, affiliate marketing isn’t an exception that other business. If you want to build your career in affiliate marketing you require a lot of money and to be a successful one, it’s not possible to happen overnight. I would suggest you in this regard to keep maximum patient even if you don’t earn a single penny from it. Just keep going following the right direction, everything will be settled in a while.

19. Neglecting SEO Part Entirely

affiliate marketing mistakes

Most of the novice bloggers do ignore the SEO part, as a result, they don’t get the expected result. Remember, if you don’t have enough budget, SEO could be the single best source of targeted traffic.

Though there are other options for having traffic still search engine is the most dominant in the list. After writing a post, before publishing it, you need to ensure that the whole write-up is totally compatible with the SEO.

Solution:-

Don’t neglect SEO rather adopt more necessary options along with SEO like social media, referrals, and direct sources. As I told earlier to do keywords research before doing any product review. Check out the best SEO tools before implementing them into your writings.

20. Using Nulled Plugins

affiliate marketing mistakes

It’s very true that ‘a penny saved is a penny earned’. I do agree with the statement.

If I can save $10 using different products from a different store, I will do it for sure. But when it comes to quality issue and safety of the blog, I wouldn’t compromise in any way.

Likewise, there are hundreds of null plugins out there in the market at a low price. Don’t’ get fooled after seeing these dumb products though they will offer you a lucrative proposal.

You don’t know what kind of malicious code the nulled plugin could contain. With this malicious code, hackers can get access to your site and steal your important data before you get to know about the matter.

Solution:-

In this case, my suggestion would be pretty straightforward. If you can’t afford a premium plugin, look for another free one which could be the alternative of this premium one. There are lots of resources out there in the market, have solid research on these tools out there choose comparatively a better one. The same thing is applicable to the nulled themes.

Final Thoughts

In fine, I would say to every new affiliate marketers not to get too much rushed with the affiliate approach. Take time to prepare yourself and get into the job in a smooth mood. It requires commitment, knowledge of the products being sold in the market. You also need to have consistent engagement with your potential audience.

Many of the affiliate marketers with a good intention fail in their early approach because of their unawareness about the blunders of affiliate marketing strategies. Without avoiding these affiliate marketing pitfalls you can’t cut a good figure in this field.

I hope this article helped you to figure out the issues which you need to be more conscious while starting affiliate marketing. If you feel anything to share with me regarding the matter, just put your comments in the below. I will right be hearing you and get back to you in short.

5 Comments

  1. That post is really amazing. This will help me a lot as I’m gonna start my new blog for affiliate marketing.

    I tried to find the best template for me and which is also a free one. I was unable to find such template but then I just got free templates from revglue(.)com/affiliate-website-templates. Now the issue is I’m not much familiar about this and that’s the reason I’m feeling some hesitation. If you have any better knowledge about this site and its usage then please let me know.

    Thanks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *